woensdag, juni 07, 2006

Waking Life


'The trick is to combine your waking rational abilities with the infinite possibilities of your dreams. Because, if you can do that, you can do anything.'

(Guy Forsyth in Waking Life)

Deze week zag ik de 'Mind blowing' film Waking Life, geregisseerd door Richard Linklater. Een filosofisch en droomachtig animatiespektakel.

De film is geanimeerd dmv de 'rotoscoping' techniek, wat zoveel wil zeggen als 'live action' die wordt overgetrokkken (door animatoren). Deze techniek is uitgevonden door Max Fleischer, een pionier op het gebied van animatie. Vroeger gebeurde dit overtrekken door de actie op een mat wit scherm te projecteren, tegenwoordig hebben we natuurlijk de computer.

Dat is in waking life ook wel te zien. De stijl vd animatie ontstijgt op een paar momentjes niet het niveau van een standaard photosjopfilter. Dat wordt echter meer dan goedgemaakt door golvende gezichten die minutenlang monologen over filosofie of quantummechanica houden, of de meer cartoonesk overgetrokken scenes - bijv. die waarin de hoofdpersoon doorkrijgt dat hij droomt en aan zijn droommeisje vraagt:

What's it like to be a character in a dream? ...

analyse van waking life >>

Geen opmerkingen: